Articole ale blogului

Ce este computer tomografia

Ce este computer tomografia

Ce este computer tomografia

Computerul tomograf este un aparat cu o tehnica spectaculoasa care combina tehnologia razelor X cu procesarea digitala avansata pentru a realiza imagini detaliate ale diferitelor parti ale corpului. Investigatia CT este o metoda iradianta, nedureroasa si neinvaziva.

In timpul unei investigatii prin tomografia computerizata, pacientul este pozitionat pe o masa glisanta, atasata la scanerul CT, care este un dispozitiv de forma circulara. Scanerul CT trimite raze X prin zona corpului care urmeaza a fi examinata. Toate imaginile sunt salvate pe un computer in vederea obtinerii de reconstruatii in orice plan, utile in vederea stabilirii diagnosticului.

Uneori este necesara administrarea unei substante de contrast pe baza de iod sau bariu pentru a face structurile mai usor de vizionat. Substanta de contrast se poate administra pe cale intravenoasa pentru vizualizarea vaselor de sange, pe cale orala pentru delimitarea intestinelor si zonei abdominale sau pe cale endorectala sau endovaginala.

Dupa efectuare este recomandat sa se consume mai multe lichide pt a elimina substanta de contrast din organism.

Durata examinarii se desfasoara pe parcursul a 3-5 minute dar uneori poate dura pana la 15 minute, in functie de complexitatea segmentului studiat.

Prin CT se poate examina orice segment al corpului precum:

  • toracele pot fi investigate posibile afectiuni ale inimii, aortei, plamanilor si esofagului
  • abdomenului: se utilizeaza pentru a descoperi abcese, chisturi, infectii, anevrisme, tumori, ganglioni limfatici mariti, boala inflamatorie intestinala, etc.
  • tract urinar: pentru aparitia pietrelor la nivelul rinichilor, a blocajelor sau tumorilor.
  • Ficat: poate descoperi aparitia unei tumori, hemoragii sau a altor afectiuni hepatice
  • splina pentru leziunile traumatice
  • membre: identifica probleme ale picioarelor, bratelor, umerilor, articulatiilor soldurilor, genunchilor sau gleznelor.
  • Cerebral: pentru formatiuni tumorale, AVC ischemice sau hemoragice
  • pelvis : poate fi folosit pentru evaluarea patologiei organelor de la nivelul bazinului.
  • Poate fi utilizat de asemenea pentru ghidarea acului in timpul drenarii unui abces sau in timpul unei biopsii.

Computerul tomograf poate fi contraindicat bolnavilor cu insuficienta renala deoarece substanta de contrast se elimina in cea mai mare parte prin rinichi, persoanelor cu reactii alergice la substantele iodate si celor cu afectiuni tiroidiene.

Riscurile sunt reduse, insa pot apare o senzatie de caldura, aparitia unui gust metalic in gura datorat substantei de contrast, anumite reactii alergice sau senzatie de greata si dureri de cap.

Scanarea CT prezinta numeroase avantaje printre care putem enumera precizia ridicata decat in cazul radiografiilor conventionale, rapiditatea efectuarii fata de scanarea RMN si faptul ca furnizeaza imagini clare si au o doza unica de iradiere.